Choď na obsah Choď na menu
 


Agapornis

                                                                       AGAPORNIS

 

Agapornis je rod afrických papagájov, v ktorom je zahrnutých deväť druhov. Slovenský aj vedecký názov rodu Agapornis je spojením gréckych slov agape=láska + ornis=vták a má vystihovať jeho silné socializačné správanie a zvyk prežívať v stabilných pároch.

 

 

 

Opis


Stavba tela

Agapornisy v priemere dosahujú dĺžku 13-17 cm a hmotnosť okolo 40-60 gramov. Pre tieto papagáje je charakteristickým znakom malá, zavalitá postava a krátky, tupo zakončený chvost. Vďaka svojim telesným proporciám sú agapornisy zaraďované medzi najmenšie druhy papagájov na svete.

Sfarbenie

Agapornisy majú výrazný zobák a viacero ich druhov má okolo očí kontrastné lemovanie. U papagájov tohto rodu dominuje pestré plošné sfarbenie jednotlivých partií tela v odtieňoch zelenej, červenej, modrej či v škále žltých farieb.

V sfarbení agapornisov sa vyskutuje mnoho rôznych mutácií. Pohlavný dimorfizmus u väčšiny papagájov rodu agapornis je nevýrazný. Pohlavie sa dá dobre rozlíšiť iba u troch druhov: agapornisa etiópskeho, agapornisa šedohlavého a u agapornisa oranžovohlavého.

Potrava

Vo voľnej prírode prežívajú agapornisy v malých kŕdľoch a živia sa väčšinou ovocím, zelenou potravou, niektorými trávami a semenami. Agapornis etiópsky sa živí aj hmyzom a plodmi figovníka.

Zoznam druhov


Agapornis ružovohrdlý/agapornis ružovokrký/papagáj ružohrdlý (Agapornis roseicollis)

Agapornis pestrý/agapornis škraboškový/agapornis čiernohlavý (Agapornis personatus)

Agapornis akáciový/agapornis ružovkastohlavý/agapornis Fischerov (Agapornis fischeri)

Agapornis Lilianov/agapornis karmínovotemenný/agapornis ružovohlavý (Agapornis lilianae)

Agapornis čiernolíci/agapornis hnedohlavý (Agapornis nigrigenis)

Agapornis sivý/agapornis sivohlavý (Agapornis canus)

Agapornis tmavokrídly/agapornis horský/agapornis habešský/agapornis taranta/agapornis etiópsky (Agapornis taranta)

Agapornis červenohlavý/agapornis oranžovohlavý/agapornis pomarančovohlavý/agapornis pomarančohlavý (Agapornis pullarius)

Agapornis zelenohlavý (Agapornis swindernianus)

V rode Agapornis je zahrnutých deväť druhov papagájov. Územia výskytu ôsmich druhov sú geograficky oddelené na africkom kontinente, deviaty druh, agapornis sivý (Agapornis canus), patrí k pôvodným žívočíchom žijúcim na ostrove Madagaskar.

 

 

 

Viac info a zábavy na:

Agapornis SK | Propagujte aj svoju stránku

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Agapornis